X Cookies allow us to provide our services. By using our services, you agree that we may use cookies. Click here for further information.
WEB
Back Home

Kritéria kvality

Fanjšmekr na statku

Šenky na statcích nejsou jen typickým kulturním dědictvím Jižního Tyrolska, jsou také naprosto jedinečné po celých Alpách. Neboť mezi Brennerem a údolím Etschtal se vždy kladl velký důraz na autentickou pohostinnost.

Podle přísných kontrol kvalit se letos mohlo v celém Jižním Tyrolsku kvalifikovat pod značkou „Roter Hahn“ jen 37 statků-šenků. Většina surovin pro tradiční jídla musí přitom pocházet z vlastní produkce. Další přísady je sice možné dokupovat, musí však pocházet z nejbližšího okolí.

Šenk "Buschenschank" je statek, který leží v klasické vinařské oblasti. Svým hostům nabízí své vlastní víno. Naproti tomu statky s označením "Hofschank" se nacházejí mimo vinařské oblasti a nabízejí alespoň masové pokrmy z vlastní produkce.

Sezonní pochoutky jako knedlíky Brennnesselknödel, taštičky Bärlauch nebo pečené kaštany se servírují ve světnicích s typickým selským nábytkem, pod křížkem a u kachlových kamen. A k tomu srdečnými lidmi ze statku - osobně. K tomu si dáte místní nápoje - domácí šťávy či mošty, pramenitou vodu nebo víno.

> Statky se šenky vás zvou ke stolu