X Cookies allow us to provide our services. By using our services, you agree that we may use cookies. Click here for further information.
Home
Šenky
Recepty ze statku
Jihotyrolský jablečný štrůdl

Recepty z Jižního Tyrolska

Dezerty

Jihotyrolský jablečný štrůdl

Přísady

Přísady na těsto:
150 g strouhanky z housek
250 g mouky
150 g másla
1 vajíčko
90 g cukru
2 polévkové lžíce oleje
50 g rozinek
1/16 l vody
50 g piniových jader
Přísady na náplň:
Špetka soli
1 kg jablek (např. Gravensteiner nebo Golden Delicious)
100 g rozpuštěného másla na pomazání těsta
Skořice, citrónová kůra

Příprava

Mouku rozsypejte na pracovní plochu a jednou rukou smíchejte s vejcem, solí a olejem. Druhou rukou podle potřeby přidávejte vodu, až těsto dostane správnou konzistenci. Nyní ho pořádně promněte oběma rukama, aby bylo hladké a vláčné. Vytvarujte kouli a nechejte půl hodiny odpočívat. Mezitím oloupejte jablka, odstraňte jádra a nakrájejte na tenké plátky. Na másle opečte dohněda strouhanku. Na utěrce posypané moukou válečkem těsto válejte, váleček držte silou oběma rukama a válejte ze středu těsta ke stranám, až bude tenké jako papír. Těsto natřete vlažným rozpuštěným máslem. 2/3 těsta posypejte strouhankou, na to rozmístěte jablka, cukr, skořici, citrónovou kůru, rozinky a piniové ořechy. Nyní nadzvednutím utěrky ze stran těsto uzavřete. Položte ho na tukem vymazaný plech, pomažete zbytkem rozpuštěného másla a pečte asi půl hodiny při 220 stupních (180 stupňů v horkovzdušné troubě). Nakonec posypejte práškovým cukrem a ještě vlažné podávejte.
 Tip: dobře chutná s napůl ušlehanou smetanou
vytisknout
www.roterhahn.it