X Cookies allow us to provide our services. By using our services, you agree that we may use cookies. Click here for further information.
Home
Šenky
Recepty ze statku
Jihotyrolský vánoční ovocný chlebíček

Recepty z Jižního Tyrolska

Dezerty

Jihotyrolský vánoční ovocný chlebíček

Přísady

Na ovocnou směs:
Asi 50 g kandovaných citrónů a pomerančů
500 g hruškových řezů (sušené kousky hrušek)
¼ l ovocné pálenky nebo rumu
2 čajové lžičky skořice
500 g fíků
Polévková lžíce anýzu
500 g rozinek sultánek
Na špičku nože prášku z hřebíčku
250 g vlašských ořechů
Přísady na kynuté těsto:
250 g lískových ořechů
750 g žitné mouky
250 g rozinek
1 kostka droždí
(přidejte 250 g sušených švestek nebo datlí)
¼ litru vlažné vody
2 g soli

Příprava

Všechny přísady ovocné směsi se nařežou nebo nasekají na malé kousky a potom dobře promíchají - nejlépe ručně - s asi ¼ litrem ovocné pálenky nebo rumu, jednou lžící anýzu, jednou až dvěma lžičkami skořice a s na špičku nože hřebíčkového prášku. Tuto hmotu zakryjte a při pokojové teplotě nechejte odstát přes noc.

Příští den připravíte kynuté těsto. Na teplém místě ho nechejte vykynout.
Kynuté těsto dobře promíchejte s ovocnou směsí. Potom z něj vytvořte malé bochníčky, srdíčka nebo obdélníky, ozdobte je mandlemi, kandovanými třešněmi, pomeranči nebo citróny a natřete cukrovou nebo medovou vodou.
Pečte ve vyhřáté troubě asi při 180 stupních 30 minut, až chlebíček lehce zhnědne. Mezitím stále potírejte cukrovou a medovou vodou. Z tohoto množství uděláte asi 10 až 12 chlebíčků.
 Všechny přísady můžete podle chutě obměňovat
vytisknout
www.roterhahn.it