X Cookies allow us to provide our services. By using our services, you agree that we may use cookies. Click here for further information.

Výroba špeku

Šenky na statcích se zásobují špekem a uzeninami

Selský špek z Jižního Tyrolska
Pozdní podzim je od nepaměti časem, kdy se sedláci připravují na nadcházející zimu. Je to čas zabíjaček, opatřování zásob uzenin a špeku.

Dodnes platí, že „zabíjačka“ je malým svátkem, na kterém se podílí celá rodina ze statku.

Jihotyrolané nejčastěji konzervují maso výrobou špeku z nabytého vepřového masa. Obě půlky prasete se nejdříve naloží do soli a ochutí různým kořením. Poté se maso udí. Každý špek nakonec chutná jinak, protože každý sedlák ho připravuje trochu jiným způsobem.

Hlavním principem je „málo kouře, ale hodně horského vzduchu“ . Také při výběru paliva pro správný kouř jsou sedláci zajedno: Kranewittnstaudn (větve jalovce) propůjčí špeku nejlepší chuť. Poslední fází je zrání špeku.

Aby byl kvalitní, musí zrát nejméně 6 až 8 měsíců na vhodném místě, nejlépe ve sklepě, kde nehrozí výkyvy teplot a jiné nevhodné vlivy.

Některé šenky se značkou „Roter Hahn“ dodržují tento tradiční způsob výroby špeku dodnes a nabídnou vám svůj vlastní špek vyrobený podle zavedeného postupu. Využijte proto příležitost ochutnat nezapomenutelný selský špek.

> Šenky na statcích