V souvislosti se směrnicí 2009/136/EU vám sdělujeme, že tyto internetové stránky používá vlastní cookies a cookies třetích stran, aby fungovala efektivně navigace a bylo možné bezproblémově využívat funkcionality.
WEB
Back Home
Dovolená na statku v Alta Badia

Dovolená na statku v Alta Badia - Pokoje k pronájmu nebo apartmány v Jižním Tyrolsku

Během dovolené na statku v oblasti Alta Badia zažijete na vlastní kůži zdejší zvyky a ladinský styl života. Na lyžaře a příznivce horských kol čeká vyhlášená Sellaronda.

Německy Hochabtei, italsky Alta Badia – tak se označuje jedno ze čtyř ladinských údolí okolo horského masivu Sella. Leží v široké, slunečné pánvi v jižní části údolí Val Gardena a zahrnuje povětšinou ladinsky hovořící obce Kolfuschg, Corvara, Stern, St. Kassian, Abtei a Wengen. Ráz krajiny tu určují všudypřítomné světlé skály Dolomit. Dovolenou na statku v Alta Badii nabízejí statky ve vesnicích Abtei, Corvara a Wengen. Pozorovat tu můžete známý úkaz „Enrosadira“, kdy se hory v pozdním odpoledni rozzáří ohnivými barvami.

Umělecká řemesla na dovolené na statku v oblasti Alta Badia
Na dovolené v apartmánu v oblasti Alta Badia si brzy všimnete neobvykle znějícího jazyka, kterým hovoří místní obyvatelé. V Alta Badii se mluví ladinštinou, 2.000 let starým rétorománským jazykem s keltskými a latinskými kořeny. Ladinština dnes zní jako směsice latiny, italštiny a němčiny. Stovky let staré horské statky a poklidné vesnice jsou odjakživa propojeny se zemědělstvím. Doslova z nouze tu kdysi vznikla umělecká řemesla, která jsou k vidění ve vesnicích i dnes. Dochovala se především řemesla spojená s opracováním dřeva a umělecké tkalcovství. Vyrábějí se zde truhly s uměleckou řezbou, v dílnách a některých obchodech se prodávají ručně tkané látky, ze dřeva tu vznikají i dekorativní užitkové předměty a sochy. Typické pro zdejší krajinu jsou „Viles“ – malé osady s nahusto postavenými budovami nacházející se na horské stráni mezi poli a vysokohorskými pastvinami. Domy jsou často tak velké, že je obývá více rodin. Společně nezřídka využívají jednu studnu a kamennou pec.

Turistika a lyžování v místě opředeném pověstmi
Alta Badia je hlavním dějištěm pověsti o králi národa Fanů. Podle ní obýval kdysi náhorní plošinu okolo masivu Conturines a vrcholu Kreuzkofel národ Fanů. Ti se po prohrané bitvě stáhli do podzemní říše svišťů, kde přezívají do dnešních dnů. Místo nazvané Fanes a s ním i oblast Sennes-Prags platí za mystické. Mnoho zajímavého k tomuto tématu se je možné dozvědět v kulturním institutu „Istitut Ladin Micurà de Rü“ a v muzeu „Museum Ladin Ciastel de Tor”, které sídlí v obci St. Martin in Thurn v Alta Badii. Kromě toho je přírodní park Fanes-Sennes-Prags vyhledávanou turistickou oblastí. Rozprostírá se na ploše přesahující 25.500 hektarů a od roku 2009 je součástí kulturního dědictví UNESCO v Dolomitech. Z apartmánu v oblasti Alta Badia je možné vyrazit na lehčí procházky i náročnější túry vedoucí od jedné horské chaty ke druhé. Na horolezce tu čekají náročné túry a lezecké výstupy k vrcholům Dolomit, jako jsou Sella, Piz Boè a Kreuzkofel. Oblíbeným cílem je obora Paraciora, která se nachází mezi obcemi Stern a Abtei. Rozmanité túry čekají také na návštěvníky přírodního parku Puez-Geisler. Lyžařská oblast Alta Badia skýtá od prosince do dubna 95 sjezdovek s délkou od 1.400 až do 2.700 metrů. Spolu s dalšími jedenácti lyžařskými oblastmi patří pod značku Dolomiti Superski. Každý rok se tu konají závody Světového poháru v obřím slalomu mužů. V obci Corvara se lze napojit na nejkrásnější okružní síť sjezdovek v Alpách, na Sellarondu.

Zvyky a tradiční ladinská jídla
Ladinové si umí velmi vážit své kultury a starých tradic. Slavnosti, které můžete zažít během vaší dovolené na statku v oblasti Alta Badia, doprovází tradiční průvody, v nichž kráčejí lidé v krásných krojích. Servírují se tradiční jídla. Oblast je známá díky sladkým spirálovitým Furtaies, které se pečou na oleji a podávají se s brusinkovou marmeládou. Populární jsou také Turtres, těstové taštičky opět pečené na oleji a plněné špenátem a tvarohem, kyselým zelím, mákem nebo marmeládou. Ze stejného těsta vznikají také Cajinci t’Ega, které se plní špenátem a tvarohem a vaří se ve vodě. Cajincí Rosc se pečou na oleji, jejich základem je kynuté a bramborové těsto, plní se špenátem a tvarohem nebo mákem. Také během adventu si sedláci z Alta Badie připomínají staré zvyky, především pak dobrá jídla. Selky pečou tradiční ovocný chlebíček a cukroví, v kostelech se zpívají dávné ladinské vánoční písně. Selka Rosa Piccolruaz dobře zná staré recepty a na svém stovky let starém statku v obci Alfarëi v Alta Badii nabízí kurzy vaření podle ladinských receptů.

Proč strávit dovolenou v oblasti Alta Badia?