Knedlíky mají v Jižním Tyrolsku dlouhou
tradici. Jsou stejnou měrou oblíbené u velkých i malých, protože jsou rozmanité, chutné, syté a dávají pocit, že máte „něco pořádného v žaludku“.
Hodně kuchařských knih se těmito kulatými lahůdkami zabývá dopodrobna, seznam různých druhů je přitom dlouhý. Ať už jsou
sladké nebo
odvážné,
vydatné či
lehké, jako příloha do polévky, příloha k jídlu nebo samostatný pokrm, následující tipy platí pro
přípravu všech
knedlíků:
- Pro tvarování knedlíků je vhodné ruce dobře navlhčit ve studené vodě . Knedlíkové těsto se nesmí zachycovat ve dlaních.
- Hmotu dobře stlačte. Dříve než knedlíky dáte do vody, musí být vytvarovány dohladka a dokulata a nesmí mít praskliny. Přes praskliny by se do knedlíku dostala voda. Pokud se to stane, knedlík se rozpadne, jeho krása i chuť jsou pryč. Posypte vytvarované knedlíky trochou mouky, lépe si udrží svůj tvar.
- Připravte si jeden zkušební knedlík . Pokud se při vaření rozpadne, přidejte do těsta mouku nebo pečivo.
- Do vody dejte trochu soli , u vydatných knedlíků také vývar.
- Knedlíky se vždy dávají do vřící vody, jejíž teplota pak klesá. Knedlíky vařte ve vřelé vodě, ale ne ve vařící.
Kdo se však nechce pouštět do experimentů a chce si užít Tyrolský knedlík ve své autentické podobě, může vyhledat některý ze 27 selských šenků „Roter Hahn“ . Tady selky připravují nejrůznější druhy knedlíků, jakou jsou špekové knedlíky, špenátové knedlíky, játrové knedlíky, bylinkové knedlíky, kopřivové knedlíky nebo sýrové stlačené knedlíky , podle tradičních receptů a převážně z vlastních produktů. To je opravdový ráj pro požitkáře.
> k selské kuchařské knize
> k jihotyrolským kuchyním na statku