Domácí produkty ze statku
Jedinečný chuťový zážitek
Čerstvé jablko ze stromu. Maliny přímo z keře. Křupavý salát ze zahrady. A mléko přímo ze stáje. Nabídka zemědělských produktů na dovolené na statku je obrovská. Nejenže jsou čerstvé, ale zemědělci je i sami zušlechťují.
Čerstvé jablko ze stromu. Maliny přímo z keře. Křupavý salát ze zahrady. A mléko přímo ze stáje. Nabídka zemědělských produktů na dovolené na statku je obrovská. Nejenže jsou čerstvé, ale zemědělci je i sami zušlechťují.
Jihotyrolští rolníci byli vždy soběstační. V minulosti se téměř všechny potraviny pro každodenní potřebu vyráběly přímo na statcích. Návštěva vesnického obchodu byla opravdovou vyjímkou. Díky této znouzectnosti mohou nyní zemědělské rodiny čerpat z bohatých zkušeností, pokud jde o zpracování a zdokonalování produktů. Pikantní klobásy “Kaminwurzen”, ovocné džemy, nakládaná zelenina, vynikající vína a krémový med - výčet vysoce kvalitních pochoutek ze statku by mohl pokračovat. Selské produkty nejen dobře chutnají, ale jsou také zcela přírodní. Na žádném statku v Jižním Tyrolsku by neměla chybět ani tradiční zahrada. Najdete zde skutečně rozmanité bobuloviny, ovoce a zeleninu. Na bylinkovém záhonu se nerušeně rozvíjí vůně všech druhů koření a léčivých rostlin. Přišli jste jim na chuť? V obchodě na statku si můžete pořídit nejrůznější pochoutky, které vám zpříjemní dovolenou. Každý den se na vašem talíři objeví mnoho produktů. V čerstvé nebo rafinované podobě přináší selka na stůl to, co nabízí příroda a statek.
Víc než jen mléko
Krávy na horských statcích v Jižním Tyrolsku se dojí dvakrát denně. Čerstvé mléko hospodáři nejenom pijí, ale také se používá jako cenná surovina. Vysokým uměním při zpracování mléka je výroba různých druhů sýrů. Po přidání kultur se mléko zahřeje, aby získalo pevnou konzistenci. Syrový sýr se vyndá z kotle ve velkém plátně a vtlačí se do formy. Od té doby se několikrát denně obrací a poté se ukládá na dřevěné desky do chladného sklepa, kde rovnoměrně dozrává. Když je čas, můžete si během dovolené v rekreačním apartmánu nebo pokoji vychutnat chuť aromatického sýra přímo ze statku.
Jablečná šťáva s plnou chutí ovoce
Na skvělé chuťové zážitky se na ovocném statku v Jižním Tyrolsku nezapomíná. Zemědělci se o své jabloně starají po celý rok. Na jaře chrání křehké květy před mrazem, v létě mladá jablka před bouřlivým počasím. Na podzim konečně nastává čas dlouho očekávané sklizně. Zralé plody se ve správný čas ručně sklízejí a ihned zušlechťují. Při výrobě jablečné šťávy se každý jihotyrolský sadař řídí vlastním tajným receptem. Podle chuti se Golden Delicious, Jonagold a další odrůdy kombinují a lisují do ovocné šťávy. Správná zralost jablek je rozhodující pro vyváženou sladkost. Svěží chuť jablek tak zůstane šetrně zachována v lahvi a poskytuje zdravé zahnání žízně velkých i malých hostů na statku.