Sklizeň
Správný okamžik
Předení traktoru, vůně čerstvých jablek a hroznů a čilý ruch na statku – s příchodem pozdního léta do Jižního Tyrolska a prvních chladných nocí začínají místní zemědělci konečně sklízet plody své práce.
Předení traktoru, vůně čerstvých jablek a hroznů a čilý ruch na statku – s příchodem pozdního léta do Jižního Tyrolska a prvních chladných nocí začínají místní zemědělci konečně sklízet plody své práce.
Jižní Tyrolsko je nejen největší samostatnou oblastí pěstování jablek v Evropě, ale také regionem proslulým výrobou vín vynikající kvality. Krajinu zde proto utvářejí převážně jabloňové sady a vinice. Tyto dva nejvýznamnější ovocné druhy jsou v regionu všudypřítomné, zejména na podzim, kdy se sklízejí. Ovocné sady jsou roztroušeny od Salurnu na samém jihu přes údolí Etschtal až po údolí Vinschgau na západě a údolí Eisacktal na severu. Vinařství se soustřeďuje především na jihu regionu. Na svazích kolem jihotyrolské vinařské stezky se rozkládají malebné vinice. Víno hraje důležitou roli také v oblasti okola Merana a v dolním Eisacktalu. Kdo si však myslí, že Jižní Tyrolsko je jen o jablkách a hroznech, ten se hluboce mýlí. Na podzim zemědělci sklízejí také švestky, hrušky, dýně, brambory a zelí. A to nejlepší na tom je, že se i hosté v rekreačních apartmánech a pokojích mohou těšit z těchto zemědělských pokladů.
V rajské zahradě
Věděli jste, že jablka Royal Gala se sklízejí mezi prvními již v srpnu, zatímco jablka Pink Lady až v listopadu? V Jižním Tyrolsku se nejčastěji pěstuje Golden Delicious, zlatožluté jablko s červeným nádechem. U jablek je nejdůležitější kvalita: tvar, barva, velikost a doba sběru musí být perfektní. Každé jablko se sbírá ručně. To samozřejmě neznamená, že moderní zemědělci nepoužívají žádné nástroje. Zatímco v minulosti se k dosažení čtyřmetrových korun stromů používaly obyčejné žebříky, dnes se používají praktické kladkostroje. Při sklizni jablek tradičně pomáhají všichni členové rodiny. Vzácné plody musí být uloženy na bezpečném místě pokud možno neporušené. Plné bedny se převážejí traktorem do velkých skladů zemědělských družstev, družstevní systém se v Jižním Tyrolsku v posledních desetiletích osvědčil. Družstva se starají o zajištění kvality, skladování a uvádění jablek na trh. Někteří zemědělci ale zpracovávají jablka a další ovoce přímo na svém hospodářství. Bezprostředně po sklizni z nich vznikají přirozeně zakalené šťávy, sladké kompoty nebo křupavé sušené plody. Počet jablek sklizených během sklizňových měsíců je obrovský. V ovocných sadech skončí každý rok v bednách téměř šest miliard jablek. To je téměř jedno jablko na každého obyvatele Země. Návštěvníci, kteří na statku tráví dovolenou, si mohou v době sklizně pochutnat na čerstvých a křupavých jablkách přímo ze stromu.
Zralé hrozny, kvalitní vína
Na podzim také na vinici vrcholí celoroční práce. Již koncem léta se hrozny dostávají do závěrečné fáze zrání a slunečné dny a chladné noci mají dobrý vliv na kvalitu ovoce. V září, kdy je obsah kyselin a cukru v hroznech ideální, přichází konečně čas sklizně hroznů, v této oblasti známé jako “wimmen”. Hrozny se zde sklízejí ručně. Jen tak mohou vinaři důsledně oddělit poškozené nebo nezralé ovoce. V Jižním Tyrolsku se hrozny sklízejí ve výšce 1.000 metrů nad mořem. - Díky středomořskému klimatu se réva v této nadmořské výšce cítí dobře. Nejčastější odrůdou je vernatsch, i když obecně se zde pěstují hlavně bílé odrůdy. Zralé hrozny jsou určeny výhradně k výrobě vína. Většina zemědělců dodává své ovoce do vinařství, někteří si ho lisují sami. Vylisované hrozny se skladují ve velkých sudech. V chladných sklepích může víno kvasit při optimální teplotě. Vznikají tak vynikající domácí vína. Hosté mají během sklizně na vinicích možnost poznat na vlastní kůži zajímavou práci vinaře, od sběru hroznů přes lisování až po lahvování, a zúčastnit se ochutnávky těch skvělých vín.