&noscript=1 /> Sklizeň jablek a vína v Jižním Tyrolsku
 
Sklizeň jablek a vína v Jižním Tyrolsku
Sklizeň jablek a vína v Jižním Tyrolsku

Pevná jablka
a sladké hrozny

Sklizeň

Správný okamžik

Předení traktoru, vůně čerstvých jablek a hroznů a čilý ruch na statku – s příchodem pozdního léta do Jižního Tyrolska a prvních chladných nocí začínají místní zemědělci konečně sklízet plody své práce.

Předení traktoru, vůně čerstvých jablek a hroznů a čilý ruch na statku – s příchodem pozdního léta do Jižního Tyrolska a prvních chladných nocí začínají místní zemědělci konečně sklízet plody své práce.

Jižní Tyrolsko je nejen největší samostatnou oblastí pěstování jablek v Evropě, ale také regionem proslulým výrobou vín vynikající kvality. Krajinu zde proto utvářejí převážně jabloňové sady a vinice. Tyto dva nejvýznamnější ovocné druhy jsou v regionu všudypřítomné, zejména na podzim, kdy se sklízejí. Ovocné sady jsou roztroušeny od Salurnu na samém jihu přes údolí Etschtal až po údolí Vinschgau na západě a údolí Eisacktal na severu. Vinařství se soustřeďuje především na jihu regionu. Na svazích kolem jihotyrolské vinařské stezky se rozkládají malebné vinice. Víno hraje důležitou roli také v oblasti okola Merana a v dolním Eisacktalu. Kdo si však myslí, že Jižní Tyrolsko je jen o jablkách a hroznech, ten se hluboce mýlí. Na podzim zemědělci sklízejí také švestky, hrušky, dýně, brambory a zelí. A to nejlepší na tom je, že se i hosté v rekreačních apartmánech a pokojích mohou těšit z těchto zemědělských pokladů.

 

V rajské zahradě

Věděli jste, že jablka Royal Gala se sklízejí mezi prvními již v srpnu, zatímco jablka Pink Lady až v listopadu? V Jižním Tyrolsku se nejčastěji pěstuje Golden Delicious, zlatožluté jablko s červeným nádechem. U jablek je nejdůležitější kvalita: tvar, barva, velikost a doba sběru musí být perfektní. Každé jablko se sbírá ručně. To samozřejmě neznamená, že moderní zemědělci nepoužívají žádné nástroje. Zatímco v minulosti se k dosažení čtyřmetrových korun stromů používaly obyčejné žebříky, dnes se používají praktické kladkostroje. Při sklizni jablek tradičně pomáhají všichni členové rodiny. Vzácné plody musí být uloženy na bezpečném místě pokud možno neporušené. Plné bedny se převážejí traktorem do velkých skladů zemědělských družstev, družstevní systém se v Jižním Tyrolsku v posledních desetiletích osvědčil. Družstva se starají o zajištění kvality, skladování a uvádění jablek na trh. Někteří zemědělci ale zpracovávají jablka a další ovoce přímo na svém hospodářství. Bezprostředně po sklizni z nich vznikají přirozeně zakalené šťávy, sladké kompoty nebo křupavé sušené plody. Počet jablek sklizených během sklizňových měsíců je obrovský. V ovocných sadech skončí každý rok v bednách téměř šest miliard jablek. To je téměř jedno jablko na každého obyvatele Země. Návštěvníci, kteří na statku tráví dovolenou, si mohou v době sklizně pochutnat na čerstvých a křupavých jablkách přímo ze stromu.

 

Zralé hrozny, kvalitní vína

Na podzim také na vinici vrcholí celoroční práce. Již koncem léta se hrozny dostávají do závěrečné fáze zrání a slunečné dny a chladné noci mají dobrý vliv na kvalitu ovoce. V září, kdy je obsah kyselin a cukru v hroznech ideální, přichází konečně čas sklizně hroznů, v této oblasti známé jako “wimmen”. Hrozny se zde sklízejí ručně. Jen tak mohou vinaři důsledně oddělit poškozené nebo nezralé ovoce. V Jižním Tyrolsku se hrozny sklízejí ve výšce 1.000 metrů nad mořem. - Díky středomořskému klimatu se réva v této nadmořské výšce cítí dobře. Nejčastější odrůdou je vernatsch, i když obecně se zde pěstují hlavně bílé odrůdy. Zralé hrozny jsou určeny výhradně k výrobě vína. Většina zemědělců dodává své ovoce do vinařství, někteří si ho lisují sami. Vylisované hrozny se skladují ve velkých sudech. V chladných sklepích může víno kvasit při optimální teplotě. Vznikají tak vynikající domácí vína. Hosté mají během sklizně na vinicích možnost poznat na vlastní kůži zajímavou práci vinaře, od sběru hroznů přes lisování až po lahvování, a zúčastnit se ochutnávky těch skvělých vín.

přečtěte si více zpět

3 důvody

Sklizeň jablek a vína

Křupavá jablka přímo ze stromu
Pevná jablka

přímo ze stromu

Sklizeň na vinici, ochutnávka ve sklípku
Sklizeň na vinici

ochutnávka ve sklípku

Vůně zralého ovoce v mírném podzimním slunci
Vůně zralého ovoce

v mírném podzimním slunci

Statky-vyhledávání

Čas sklizně na statku

Kam chcete jet?
Kdy a na jak dlouho?
jakýkoli
Typ ubytování a spolucestující
2 dospělí
Typ statku
Chov hospodářských zvířat, vinohradnictví nebo sadařství
Klasifikace
všechny klasifikace
620 Zobrazit statek Zobrazit statky
Obnovení filtru
620 nalezený statek nalezené statky
 | 
Bognerhof flower flower flower
Martin Winterholer  | Algund  (Merano a okolí)
Ovoce, Vinařství
snídaně
Vlastní produkty ze statku : mamelády, sirup, víno ...
5,0
"Velmi dobré"
(2 hodnocení)
Pokoje od 92€ za noc
Apartmán od 88€ za noc
Lochmannhof flower flower
Peter Braun  | Lana  (Merano a okolí)
Chov zvířat, Ovoce
Vlastní produkty ze statku : vejce, čerstvá zelenina podle sezóny, čerstvé ovoce podle sezóny ...
Selské nabídky: Ve stájích
Apartmán od 45€ za noc
Huberhof flower flower flower flower
Maria Gasser  | Villanders  (Eisacktal)
Statku s ekologickým hospodařením, Chov zvířat, Pěstování bobulovitého ovoce
snídaně
prodejna na statku: mléka, špek, vejce ...
Selské nabídky: Zažít selský všední den, Práce ve stáji, Ve stájích ...
5,0
"Vynikající"
(57 hodnocení)
objednávka přes internet
Apartmán od 85€ za noc
Výsledek vašeho hledání