Zdravá zelenina udává tón: V několika restauracích si můžete pochutnat na klasických i kreativních pokrmech z chřestu.
Chřest je známý od nepaměti a je oblíbený jako lék i pochoutka. V Jižním Tyrolsku se pěstuje od konce 19. století ve zvláště příznivých oblastech, především v "chřestovém trojúhelníku" Terlan, Vilpian a Siebeneich v úrodném údolí Etschtal. Předpokladem pro pěstování chřestu je písčitá půda a nepříliš horké klima. Pěstitelé chřestu zeleninu napichují ještě předtím, než se dostane do země, aby na ni dopadly sluneční paprsky, což zabraňuje změně barvy. V Jižním Tyrolsku se král zeleniny sklízí z pole velmi brzy, od konce března, až čtyřikrát denně, a dostává se přímo a bez oklik na trh a do kuchyní restaurací. Vzhledem k tomu, že odpovídající víno dozrává hned vedle chřestu, mohou restauratéři v Jižním Tyrolsku uspokojit hned několik gurmánských přání. V Terlanu dokonce existuje "chřestové víno", Sauvignon, jako speciální lahvování právě pro chřestovou sezónu. V dubnu a květnu nabízí několik restaurací klasické i kreativní pokrmy z chřestu. Čerstvý chřest podávaný s domácí šunkou, vařenými brambory a bozenskou omáčkou je považován za "klasiku".