Šenky
Od Äpfelkiachl po Zieger
Slovníček jihotyrolské kuchyně
Co jsou to Strauben, kde se vaří Kesselfleisch a čemu říkají zemědělci "Plent"? Nebojte se, s námi se stanete skutečným znalcem Jižního Tyrolska. Vysvětlíme vám více než 15 typických venkovských jídel s vlastními tyrolskými jmény.
Äpfelkiechl kolečka jablek zapečená v těstíčku
Buchteln Kynuté těsto plněné džemem
Bauerngröstl vařené hovězí s restovanými brambory
Brennsuppe hnědá jíška („Einbrenn“) vařená s polévkou
Erdäpfelblattlen na tuku opečené taštičky z bramborového těsta
Fleischkrapfen mleté placičky
Geselchtes Uzené maso z vepřového, hovězího nebo zvěřiny
Grüne Zaache na tuku pečené taštičky z bramborového těsta se špenátovou náplní
Kaiserschmarrn pečené palačinky
Kaminwurzen uzené, na vzduchu sušené klobásy
Kesselfleisch Vepřová krkovice vařená v hrnci s kořalkou
Kloatzenkrapfen Koblihy z těsta s náplní Kloatzen (sušené hrušky, vařené a nakrájené)
Kniekiechl na tuku pečené kulaté kynuté těsto
Krapfen fritované těsto s náplní nebo bez náplně
Minggelen malé kynuté koblihy bez náplně
Muas vařené mléko s přimíchanou moukou
Plent Tuhá kaše z kukuřičné krupice
Pressknödel na placato zmáčknuté sýrové knedlíky, které se nejdříve opékají a poté vaří
Saure Schwartlen vařená kůže ze špeku s octem a olejem
Saure Suppe „Brennsuppe“ s dršťkami (bachor)
Schlutzer těstovinové taštičky se špenátovou nebo tvarohovou náplní
Schnalser Nudel Pokrm zapečený v tuku z žitné mouky a tvarohu
Schneemilch krémový dezert z chleba, jablek a skořice
Schöpsernes Masový pokrm z jehněčího nebo skopového masa
Schupfnudel malé, ručně dělané nudličky z bramborového těsta
"Schwarzplentene knedlíky“ knedlíky z pohankové mouky
„Schwarzplentener Kuchen“ koláč z pohankové mouky
„Schwarzplentener Riebl“ pečená, strouhaná palačinka z pohankové mouky
„Strauben“ těsto tvarované do spirály v horkém tuku
„Surfleisch“ uzené vepřové maso
Tirtlen na tuku pečené, většinou zelím nebo tvarohem plněné placičky
Zieger slaný alpský sýr ve tvaru kužele z kravského mléka.
Co jsou to Strauben, kde se vaří Kesselfleisch a čemu říkají zemědělci "Plent"? Nebojte se, s námi se stanete skutečným znalcem Jižního Tyrolska. Vysvětlíme vám více než 15 typických venkovských jídel s vlastními tyrolskými jmény.
Äpfelkiechl kolečka jablek zapečená v těstíčku
Buchteln Kynuté těsto plněné džemem
Bauerngröstl vařené hovězí s restovanými brambory
Brennsuppe hnědá jíška („Einbrenn“) vařená s polévkou
Erdäpfelblattlen na tuku opečené taštičky z bramborového těsta
Fleischkrapfen mleté placičky
Geselchtes Uzené maso z vepřového, hovězího nebo zvěřiny
Grüne Zaache na tuku pečené taštičky z bramborového těsta se špenátovou náplní
Kaiserschmarrn pečené palačinky
Kaminwurzen uzené, na vzduchu sušené klobásy
Kesselfleisch Vepřová krkovice vařená v hrnci s kořalkou
Kloatzenkrapfen Koblihy z těsta s náplní Kloatzen (sušené hrušky, vařené a nakrájené)
Kniekiechl na tuku pečené kulaté kynuté těsto
Krapfen fritované těsto s náplní nebo bez náplně
Minggelen malé kynuté koblihy bez náplně
Muas vařené mléko s přimíchanou moukou
Plent Tuhá kaše z kukuřičné krupice
Pressknödel na placato zmáčknuté sýrové knedlíky, které se nejdříve opékají a poté vaří
Saure Schwartlen vařená kůže ze špeku s octem a olejem
Saure Suppe „Brennsuppe“ s dršťkami (bachor)
Schlutzer těstovinové taštičky se špenátovou nebo tvarohovou náplní
Schnalser Nudel Pokrm zapečený v tuku z žitné mouky a tvarohu
Schneemilch krémový dezert z chleba, jablek a skořice
Schöpsernes Masový pokrm z jehněčího nebo skopového masa
Schupfnudel malé, ručně dělané nudličky z bramborového těsta
"Schwarzplentene knedlíky“ knedlíky z pohankové mouky
„Schwarzplentener Kuchen“ koláč z pohankové mouky
„Schwarzplentener Riebl“ pečená, strouhaná palačinka z pohankové mouky
„Strauben“ těsto tvarované do spirály v horkém tuku
„Surfleisch“ uzené vepřové maso
Tirtlen na tuku pečené, většinou zelím nebo tvarohem plněné placičky
Zieger slaný alpský sýr ve tvaru kužele z kravského mléka.