Užívat si u sedláků znamená, užívat si přímo u zpracovatelů. To se ukáže vždy v
kuchyni na statku, v království selky. Ta umí vykouzlit nejrůznější lahůdky převážně z vlastních produktů: suroviny jsou nefalšované, čerstvé a zdravé, nabídka odpovídá sezoně a přináší na stůl rozmanité chutě.
Slavná je
jihotyrolská svačinka - Marende , kterou tvoří domácí
selský špek,
klobásky Kaminwurzen a
uzené maso, uzeniny a sýry a také chutný selských chleba. K tomu se podává dobré víno, které vše kulinářsky podtrhuje.
Mezi teplé předkrmy patří domácí taštičky Schlutzer a Tirtlen, ale také polévky, knedlíky a noky.
Tradiční
selské speciality pokračují v nabídce hlavních jídel: vydatné selské pochoutky Bauernschöpsernes, Bauernbratl, nakládané vepřové maso a domácí klobásky, jejichž recepty patří k tajemstvím každého statku. Jako přílohy se podávají chutné brambory a kořeněné kyselé zelí.
Ale také selské sladkosti jsou pokušením: taštičky Krapfen s různými náplněmi od meruňkových marmelád přes tak zvané „Kloatzen“ (sušené hrušky) až po mák, trhanec, Kniakiachl a
štrúdl na všechny způsoby potěší každého mlsotu.
> Šenky Buschenschank a Hofschank v Jižním Tyrolsku
> Selská jídla v Jižním Tyrolsku - vysvětlivky
> Recepty z Jižního Tyrolska