Advent na venkově
Vůně, světla a radost z očekávání
Kvetoucí větvičky svaté Barbory, sladký chléb zvaný Zelten, hvězdy ze slámy a starodávné rituální vykuřování kadidlem – o tom všem se dozvíte během adventu na jihotyrolském statku. Vaši hostitelé vám poskytnou příležitost zapojit se do hluboce zakořeněných místních zvyků.
Kvetoucí větvičky svaté Barbory, sladký chléb zvaný Zelten, hvězdy ze slámy a starodávné rituální vykuřování kadidlem – o tom všem se dozvíte během adventu na jihotyrolském statku. Vaši hostitelé vám poskytnou příležitost zapojit se do hluboce zakořeněných místních zvyků.
Když se dny krátí, noci jsou chladnější a osvětlená je jen teplá světnice, blíží se rozjímavé období roku. Místnostmi se line známá vůně skořice, svařeného vína a cukroví. Statek se naplní kouzelnou atmosférou. Vánoce jsou od nepaměti důležitým obdobím venkovského kalendáře. Příroda se ukládá k zimnímu spánku a na statku nastává klid. Po setmění sedává rodina na statku u praskajícího ohně v kamnech na dřevo a užívají si společně strávený čas. Je to čas, kdy ožívají staré zvyky a vyprávějí se příběhy. Připojit se k nim mohou i hosté v rekreačních apartmánech a pokojích na statku.
Světlo svíček a zimní květiny
Předvánoční týdny provází na jihotyrolských statcích světlo tradičního adventního věnce. Věnec je vyroben z čerstvých jedlových větví a zdobí ho čtyři svíčky. Každá svíčka znamená jednu adventní neděli a týden co týden naplňuje statek svou hřejivou září. Venkovské domy však nezdobí jen adventní věnce, ale také takzvané svatobarborské ratolesti. 4. prosince, na svátek svaté Barbory, se na statku řežou třešňové, forzýtiové nebo broskvové větvičky. Tyto na pupeny bohaté větvičky se pak vloží do vázy a umístí na slunný okenní parapet. Právě v době Vánoc rozkvetou větvičky svěží bílou a růžovou barvou a vnesou do tohoto zimního období krásné barvy.
Sladké předzvěsti Vánoc
Linecké cukroví, perníčky, vanilkové rohlíčky a skořicové hvězdičky – v adventu se venkovská kuchyně promění v pekárnu. Hostitelka s velkou zručností hněte těsto, vykrajuje tvary a pečlivě zdobí sušenky. Tradiční vánoční cukroví se připravuje podle receptů předávaných z generace na generaci. Při svařeném víně a bylinkovém čaji si mohou nejen hostitelé, ale i hosté pochutnat na sladkých dobrotách. Zvláštním jihotyrolským vánočním pečivem je Zelten. Jedná se o aromatický ovocný chléb s různými ořechy, sušenými hruškami, fíky, sušenými švestkami a sultánkami, který vydrží velmi dlouho čerstvý.
Lidové tradice
Na jihotyrolských statcích nesmí chybět bohatě ozdobený vánoční stromek. Rozhodujícím rozdílem jsou zde dekorace. Mnoho domácností si je vyrábí samo. Obzvláště oblíbené jsou ručně tkané slaměné hvězdy. K tomu se slaměná stébla zkříží a poté se svážou do složitých tvarů. Na Štědrý den se na vánoční stromek zavěšují krásné hvězdy, které dětem rozzáří oči. Adventní zvyky a tradice v regionu se táhnou až do nového roku. Mezi Vánocemi a Třemi králi (během tzv. Dvanácti dnů) se celý statek kropí svěcenou vodou. Na dveře se posvěcenou křídou napíše číslo nového roku a písmena C+M+B (zkratka "Christus mansionem benedicat", tedy "Ať Kristus požehná tomuto domu"). Tyto rituály mají vyhnat zlé duchy, ochránit hospodářství a zajistit dobrou úrodu v nadcházejícím roce. Při adventním pobytu na statku mohou hosté zažít pravé tradice a kus jihotyrolské kulturní historie.