Šenky
znát původ potravin
Cesta z pole na talíř
Sedláci pracují po celý rok, aby mohli svým hostům nabídnout co nejvíce produktů z vlastních statků a polí. Jídla jsou přesně přizpůsobena danému ročnímu období. Návštěvníci se tak mohou těšit na domácí čerstvé produkty, které necestovaly dál než z pole do jídelny.
Sedláci pracují po celý rok, aby mohli svým hostům nabídnout co nejvíce produktů z vlastních statků a polí. Jídla jsou přesně přizpůsobena danému ročnímu období. Návštěvníci se tak mohou těšit na domácí čerstvé produkty, které necestovaly dál než z pole do jídelny.
Pole a zahrady
Na jaře je položen základ jídelního lístku. Selky na svých polích pěstují křehké zelí, rajčata, sadbové brambory, saláty a bylinky. Musí správně odhadnout potřebné množství, aby si každý host mohl pochutnat na těchto cenných zemědělských produktech. Je třeba pečovat také o ovocné stromy a bobulové keře.
Na konci léta a na podzim se z ovoce a bobulí vyrábí nejen lahodné šťávy a sirupy, ale také chutné džemy, které jsou nepostradatelné jako náplň do oblíbených smažených taštiček “Krapfen”. Koncem léta se také po několika měsících pěstování sklízejí brambory. Jsou důležitou součástí mnoha typických tyrolských pokrmů, jako jsou Erdäpfelblattln, Erdäpfelnudel, Kartoffelteigtaschen a Röstkartoffel.
Pěstitelé přesně vědí, která odrůda je pro který pokrm ideální. Takto se obzvláště dobře daří selským specialitám. Zelí je také důležitou součástí selské kuchyně. Čerstvé se podává v podobě zelného salátu s typickými špekovými knedlíky. V kvašené formě, tedy jako kysané zelí, se již po staletí osvědčuje jako významný zdroj vitamínů v zimě. Znalci vědí, že kysané zelí, které se skvěle hodí k domácím klobásám, chutná na každém statku trochu jinak. V závislosti na receptu a způsobu zpracování je někdy křehčí, křupavější, pikantnější nebo jemnější. Právě tato rozmanitost chutí hostům tolik chutná.
Zvířata na statku
V jihotyrolských šencích Hofschank und Buschenschank jsou zvláštním lákadlem masové pokrmy. Každá hospoda na statku Roter Hahn nabízí alespoň jedno masné jídlo z vlastní produkce. To není bez zajímavosti. Například kus telecí pečeně vyžaduje nespočet hodin práce. Tele se krmí dvakrát denně, stáj se dvakrát denně vyklízí a v závislosti na ročním období a lokalitě se každý den vypouští na pastvu a přivádí zpět do stáje. Výroba slaniny a uzenin také vyžaduje mnoho práce, ale také mnoho znalostí. Zde se pracuje podle starých receptů. Jedině tak se může na jazyku plně rozvinout jemné uzené aroma plátku pancetty.
Vinařství
Jak je známo, důležitou součástí Buschenschänke je víno. Vinice byly vytvořeny s velkým úsilím na často strmých svazích. Od prořezávání v zimě, přes vyvazování trsů na jaře až po podzimní sklizeň je třeba provést nespočet kroků. Jakmile jsou hrozny ve sklepě, je třeba věnovat velkou péči tomu, aby bylo víno lahodné a bezchybné. Vína proto každoročně degustuje také skupina odborníků z Experimentálního centra Laimburg. V soutěži "Bäuerlicher Feinschmecker" se smí prezentovat pouze šenky s bezchybnými víny.
Vnitřní přesvědčení
Bylo by jednoduché objednat všechny ingredience na pokrmy u nejbližšího dodavatele potravin. Zemědělci se každoročně snaží vyprodukovat co nejvíce surovin z vlastních zdrojů. Je za tím spousta přesvědčení, ale také velmi zvláštní vášeň. Protože záře v očích hostů, když selka podává lahodnou ječnou polévku nebo plně naložený talíř “Krapfen”, je odměňuje za vynaložené úsilí a motivuje je k tomu, aby příští jaro znovu obdělali pole a zahrady.