Šenky na statcích nejsou jen typickým kulturním dědictvím Jižního Tyrolska, jsou také naprosto jedinečné po celých Alpách. Neboť mezi Brennerem a údolím Etschtal se vždy kladl velký důraz na autentickou pohostinnost.
Podle přísných kontrol kvalit se letos mohlo v celém Jižním Tyrolsku kvalifikovat pod značkou „Roter Hahn“ jen 27 statků-šenků. Většina
surovin pro tradiční jídla musí přitom pocházet z
vlastní produkce. Další přísady je sice možné dokupovat, musí však pocházet z
nejbližšího okolí.
Šenk typu
Buschenschank je statek, který leží v klasické vinařské oblasti. Svým hostům nabízí své vlastní víno. Naproti tomu statky s označením
Hofschank se nacházejí mimo vinařské oblasti a nabízejí alespoň masové pokrmy z vlastní produkce.
Sezonní pochoutky jako kopřivové knedlíky Brennnesselknödel, taštičky Bärlauch nebo pečené kaštany se servírují ve světnicích s typickým selským nábytkem, pod křížkem a u kachlových kamen. A se srdečnými lidmi ze statku - osobně. K tomu si dáte místní nápoje - domácí šťávy či mošty, pramenitou vodu nebo víno.
Selské šenky zvou ke stolu