pecivo
Jihotyrolské vánoční koláče s oříšky (Zelten)
Vánoční koláče s oříšky (Zelten)
Jediným luxusem pro zemědělce o Vánocích byla po dlouhou dobu příprava Zelten, chléb ze sušeného ovoce.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Maria Ganthaler
						
						
							Hospodyně z Pflanzerhof
						
					
					
			
			
							Přísady
						
						
								
								přibližně. 30 kusů
							
							
								
								40 MIN.
							
						- 
											1 kghrubě nasekané oříšky
- 
											1 kgsultánky nebo rozinky
- 
											1 kgjemně nasekané sušené fíky
- 
											150 gcukru
- 
											2citrony
- 
											2pomeranče
- 
											2 lžickaanýzu
- 
											2 lžickakmín
- 
											1 lžickamletá skořice
- 
											1/2 lžickamletý hřebíček
- 
											1 špetkasůl
- 
											500 mlsvařené víno
												150
												
													g
												
											
											
												pšeničná mouka
											
										
												100
												
													g
												
											
											
												žitná mouka
											
										
												25
												
													g
												
											
											
												sušené droždí
											
										
												1
												
													špetka
												
											
											
												sůl
											
										
												1
												
													lžíce
												
											
											
												oleje
											
										
												půlky oříšků
											
										
												mandle
											
										
												kandované třešně
											
										
												cukrová voda na potření
											
										Příprava - Jihotyrolské vánoční koláče s oříšky (Zelten)
						- 
										 1.
												
											KrokDen předem si připravte všechny oříšky, zalijte je svařeným vínem a dobře promíchejte. Přikryté je nechte přes noc na chladném místě louhovat. 1.
												
											KrokDen předem si připravte všechny oříšky, zalijte je svařeným vínem a dobře promíchejte. Přikryté je nechte přes noc na chladném místě louhovat.
- 
										 2.
												
											KrokDruhý den připravte kynuté těsto, všechny suroviny dobře promíchejte a uhněťte těsto, které pak nechte chvíli kynout. 2.
												
											KrokDruhý den připravte kynuté těsto, všechny suroviny dobře promíchejte a uhněťte těsto, které pak nechte chvíli kynout.
- 
										 3.
												
											KrokKynuté těsto přidejte ke směsi oříšků a důkladně prohněťte. Vytvarujte koláče a před pečením je potřete cukrovou vodou. Pečte při teplotě přibližně 175° po dobu 40 minut. 3.
												
											KrokKynuté těsto přidejte ke směsi oříšků a důkladně prohněťte. Vytvarujte koláče a před pečením je potřete cukrovou vodou. Pečte při teplotě přibližně 175° po dobu 40 minut.
- 
										 4.
												
											KrokPo upečení opět potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlemi nebo kandovanými třešněmi. 4.
												
											KrokPo upečení opět potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlemi nebo kandovanými třešněmi.
- 
										 5.
												
											KrokKoláčky nechte dobře vychladnout (asi 24 hodin) a zabalte je do potravinové fólie. Nechte je alespoň týden odpočívat. 5.
												
											KrokKoláčky nechte dobře vychladnout (asi 24 hodin) a zabalte je do potravinové fólie. Nechte je alespoň týden odpočívat.
- 
								Hodně štěstí
 
	Maria Ganthaler
						
							Selka nabízející dovolenou na statku pod značkou "Roter Hahn"
						
						
						
						
						
							
								Pflanzerhof v Burgstallu
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
  
	 
	