&noscript=1 /> Knedlík pro každé roční období: recepty Knedlík pro každé roční období: recepty
 
Na talíři Jižní Tyrolsko na talíři
Knedlíky pro každé roční období

Knedlík pro každé roční období

V Jižním Tyrolsku je doma mnoho variant knedlíků. V závislosti na ročním období si své místo najdou rozmanité ingredience.

Knedlíky se v Jižním Tyrolsku připravují na nejrůznější způsoby. V závislosti na ročním období si své místo najdou rozmanité ingredience.

Věděli jste, že knedlík byl na jídelníčku v Jižním Tyrolsku už ve 12. století? Fresky v hradní kapli v Hocheppanu zobrazují rodící Marii, jak stojí u stolu a jí knedlík.

Ať už na slano, nebo na sladko: knedlíky jsou dnes v Jižním Tyrolsku kulturní hodnotou a nedílnou součástí venkovské kuchyně. Lze je podávat jako hlavní jídlo, v polévce, se salátem nebo jako přílohu. Recepty na knedlíky jsou na první pohled jednoduché. Neměli byste se tím však nechat zmást. Chce to cvik a jistý instinkt, aby knedlík skončil na talíři dokonale tvarovaný a nadýchaný. Čtyři naše selky vám prozradí, který knedlík je pro které roční období nejlepší. Samozřejmě s receptem.

Jarní recept: kopřivové knedlíky

Na jaře jsou velmi oblíbené kopřivové knedlíky. Tato divoká bylina chutná podobně jako špenát a roste ve volné přírodě po celém Jižním Tyrolsku. Neexistují žádné nebezpečné možnosti záměny. Pokud si přesto chcete být jisti: cokoli, co nepálí, není kopřiva. Sbírejte pouze horní mladé listy, nejlépe v rukavicích.

Přísady
4 lidé
30 MIN.
  • 125 ml
    mléka
  • 40 g
    másla
  • 1 na špicku nože
    muškátového oříšku
  • 2 lžíce
    mouky


  • Další:
  • 40 g
    parmazánu (nastrouhaného)
  • 60 g
    hnědého másla

Vytisnout recept
www.roterhahn.it
Příprava - Kopřivové knedlíky
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Pečivo na knedlíky namočte do mléka.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Kopřivy omyjte, blanšírujte, dobře vymačkejte, nasekejte najemno a poté smíchejte s pečivem.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Najemno nakrájejte cibuli a česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s vejci. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře hněťte.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Nakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíky.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Vařte je ve slané vodě asi 10 minut.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Posypejte parmazánem a servírujte s povoleným zhnědlým máslem.
  •  
    Hodně štěstí
Martha Thaler
Hospodyně provozující selský šenk pod značkou "Roter Hahn"
Zmailer-Hof v Schenně
Letní recept: meruňkové knedlíky

V létě je čas na sladkou pochoutku: meruňkové knedlíky. Podávají se jako sladký hlavní chod nebo jako dezert. Zvenku jsou obalené drobenkou a cukrem, ale teprve když je rozkrojíte vidličkou, odhalíte jejich pravé jádro: sladkou meruňku. Mimochodem, nejlepší meruňky na tento sladký knedlík pocházejí z údolí Vinschgau.

Přísady
4 lidé
40 MIN.

  • 300 g
    vařených prolisovaných brambor (moučných)
  • 45 g
    krupice z tvrdé pšenice
  • 35 g
    bramborového škrobu
  • 1
    žloutek
  • 20 g
    másla
  • 8
    meruněk


Vytisnout recept
www.roterhahn.it
Příprava - Meruňkové knedlíky
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Uvařte brambory a prolisujte je. Prolisované brambory rozprostřete na pracovní plochu a nechte vychladnout.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Rozpusťte máslo a přidejte ho k prolisovaným bramborám spolu s krupicí, bramborovým škrobem a žloutkem. Suroviny zpracujte do hladkého těsta.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Meruňku zabalte do bramborového těsta tak, aby celou meruňku rovnoměrně obklopovala asi 1,5 cm vrstva těsta.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Vodu lehce osolíme, přivedeme k varu a meruňkové knedlíky necháme ve vroucí (nikoli vařící) vodě plavat asi 15-20 min.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Aby przygotować zasmażkę, należy rozpuścić masło i dodać do niego cynamon, cukier i bułkę tarą. Całość lekko podsmażyć.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Na talíř položte 2 meruňkové knedlíky, posypte je sladkou máslovou drobenkou, ozdobte podle potřeby a podávejte.
  •  
    Hodně štěstí
Familienbild
Hospodář provozující vinařský šenk pod značkou "Roter Hahn"
Burgerhof v Brixenu
Podzimní recept: knedlíky s červenou řepou

Na podzim dozrává červená řepa. Ta roste pod zemí a v Jižním Tyrolsku se nazývá Rohne. Obsahuje velké množství vitaminu B, draslíku, železa a kyseliny listové, je cennou složkou a dodává knedlíkům sytou barvu. Tip: Chcete-li zachovat výraznou barvu, vařte knedlíky v páře.

Přísady
12 knedlíků
90 MIN.
  • 50 g
    pórku
  • 300 g
    nivy
  • 50 g
    mascarpone
  • 150 ml
    smetany
  • 500 g
    sůl, pepř
  • trochu na malé kousky nasekané petržele
  • 2
    vejce
  • sůl, pepř
  • kmín
  • 2 lžíce
    mouky
  • měkký sýr



Vytisnout recept
www.roterhahn.it
Příprava - Knedlík z červené řepy
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Tři červené řepy nejdříve uvařte a poté z nich vytvořte pyré.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Cibuli a česnek nakrájejte na malé kousky a krátce poduste, mléko ohřejte, aby bylo vlažné.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Nyní pyré z řepy promíchejte s cibulí, česnekem a s mlékem s pečivem, petrželí a vejci, přidejte sůl, pepř a kmín. Těsto posypejte trochou mouky a nechejte odstát.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Poté z těsta vytvořte knedlíky a do středu každého knedlíku dejte kousek měkkého sýra velikosti kostky cukru. Knedlíky uzavřete.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Během toho krátce duste pórek na rozpáleném oleji, poté přidejte nivu a sýr mascarpone a nechejte trochu změknout. Přidejte smetanu a nechejte trochu povařit.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Ze směsi vytvořte pyré, kterým polejete před servírováním uvařené knedlíky.
  •  
    Hodně štěstí
Christian Pinggera
Hospodář provozující vinařský šenk pod značkou "Roter Hahn"
Schnalshuberhof v Algundu
Zimní recept: špekové knedlíky

Špekové knedlíky jsou nespornou klasikou jihotyrolské kuchyně a podávají se ve dvou různých variantách. V chladných zimních dnech chutnají obzvlášť dobře v horké polévce. Případně se k nim velmi dobře hodí zelný salát. Buďte opatrní: Knedlíky nikdy nekrájejte nožem. To je považováno za urážku, vždyť by měly být příjemně vzdušné a měkké.

Přísady
6 lidé
60 MIN.
  • 1 kg
    pečiva na knedlíky
  • 200 g
    špeku
  • 1 svazek
    čerstvé pažitky
  • 750 ml
    mléka
  • trocha olivového oleje
  • sůl
  • 2 lžíce
    pšeničné mouky
  • 8
    vejce



Vytisnout recept
www.roterhahn.it
Příprava - Špekové knedlíky
  • circle-dashed 1.
    Krok
    Chleba nakrájejte na malé kostičky, vložte do mísy a přidejte najemno nakrájený špek.
  • circle-dashed 2.
    Krok
    Nakrájejte pažitku a posypte chléb se špekem.
  • circle-dashed 3.
    Krok
    Rozmíchejte mléko, vejce a sůl, přelijte přes chléb a dobře promíchejte.
  • circle-dashed 4.
    Krok
    Přidejte 2 lžíce pšeničné mouky a znovu promíchejte.
  • circle-dashed 5.
    Krok
    Nechejte 15 minut odstát a poté mokrýma rukama vytvořte kulaté knedlíky.
  • circle-dashed 6.
    Krok
    Knedlíky vařte pod pokličkou 15-20 minut.
  • circle-dashed 7.
    Krok
    Špekové knedlíky servírujte v hovězím vývaru nebo se zeleným či zelným salátem.
  •  
    Hodně štěstí
Daniela Kaserer
Hospodyně provozující selský šenk pod značkou "Roter Hahn"
Niedermair v Kastelbell/Tschars