
Knedlík pro každé roční období
V Jižním Tyrolsku je doma mnoho variant knedlíků. V závislosti na ročním období si své místo najdou rozmanité ingredience.
Knedlíky se v Jižním Tyrolsku připravují na nejrůznější způsoby. V závislosti na ročním období si své místo najdou rozmanité ingredience.
Věděli jste, že knedlík byl na jídelníčku v Jižním Tyrolsku už ve 12. století? Fresky v hradní kapli v Hocheppanu zobrazují rodící Marii, jak stojí u stolu a jí knedlík.
Ať už na slano, nebo na sladko: knedlíky jsou dnes v Jižním Tyrolsku kulturní hodnotou a nedílnou součástí venkovské kuchyně. Lze je podávat jako hlavní jídlo, v polévce, se salátem nebo jako přílohu. Recepty na knedlíky jsou na první pohled jednoduché. Neměli byste se tím však nechat zmást. Chce to cvik a jistý instinkt, aby knedlík skončil na talíři dokonale tvarovaný a nadýchaný. Čtyři naše selky vám prozradí, který knedlík je pro které roční období nejlepší. Samozřejmě s receptem.
Jarní recept: kopřivové knedlíky
Na jaře jsou velmi oblíbené kopřivové knedlíky. Tato divoká bylina chutná podobně jako špenát a roste ve volné přírodě po celém Jižním Tyrolsku. Neexistují žádné nebezpečné možnosti záměny. Pokud si přesto chcete být jisti: cokoli, co nepálí, není kopřiva. Sbírejte pouze horní mladé listy, nejlépe v rukavicích.
-
125 mlmléka
-
40 gmásla
-
1 na špicku nožemuškátového oříšku
-
2 lžícemouky
- Další:
-
40 gparmazánu (nastrouhaného)
-
60 ghnědého másla
-
1.
KrokPečivo na knedlíky namočte do mléka. -
2.
KrokKopřivy omyjte, blanšírujte, dobře vymačkejte, nasekejte najemno a poté smíchejte s pečivem. -
3.
KrokNajemno nakrájejte cibuli a česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s vejci. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře hněťte. -
4.
KrokNakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíky. -
5.
KrokVařte je ve slané vodě asi 10 minut. -
6.
KrokPosypejte parmazánem a servírujte s povoleným zhnědlým máslem. -
Hodně štěstí

Letní recept: meruňkové knedlíky
V létě je čas na sladkou pochoutku: meruňkové knedlíky. Podávají se jako sladký hlavní chod nebo jako dezert. Zvenku jsou obalené drobenkou a cukrem, ale teprve když je rozkrojíte vidličkou, odhalíte jejich pravé jádro: sladkou meruňku. Mimochodem, nejlepší meruňky na tento sladký knedlík pocházejí z údolí Vinschgau.
-
300 gvařených prolisovaných brambor (moučných)
-
45 gkrupice z tvrdé pšenice
-
35 gbramborového škrobu
-
1žloutek
-
20 gmásla
-
8meruněk
-
1.
KrokUvařte brambory a prolisujte je. Prolisované brambory rozprostřete na pracovní plochu a nechte vychladnout. -
2.
KrokRozpusťte máslo a přidejte ho k prolisovaným bramborám spolu s krupicí, bramborovým škrobem a žloutkem. Suroviny zpracujte do hladkého těsta. -
3.
KrokMeruňku zabalte do bramborového těsta tak, aby celou meruňku rovnoměrně obklopovala asi 1,5 cm vrstva těsta. -
4.
KrokVodu lehce osolíme, přivedeme k varu a meruňkové knedlíky necháme ve vroucí (nikoli vařící) vodě plavat asi 15-20 min. -
5.
KrokAby przygotować zasmażkę, należy rozpuścić masło i dodać do niego cynamon, cukier i bułkę tarą. Całość lekko podsmażyć. -
6.
KrokNa talíř položte 2 meruňkové knedlíky, posypte je sladkou máslovou drobenkou, ozdobte podle potřeby a podávejte. -
Hodně štěstí

Podzimní recept: knedlíky s červenou řepou
Na podzim dozrává červená řepa. Ta roste pod zemí a v Jižním Tyrolsku se nazývá Rohne. Obsahuje velké množství vitaminu B, draslíku, železa a kyseliny listové, je cennou složkou a dodává knedlíkům sytou barvu. Tip: Chcete-li zachovat výraznou barvu, vařte knedlíky v páře.
-
50 gpórku
-
300 gnivy
-
50 gmascarpone
-
150 mlsmetany
-
500 gsůl, pepř
-
trochu na malé kousky nasekané petržele
-
2vejce
-
sůl, pepř
-
kmín
-
2 lžícemouky
-
měkký sýr
-
1.
KrokTři červené řepy nejdříve uvařte a poté z nich vytvořte pyré. -
2.
KrokCibuli a česnek nakrájejte na malé kousky a krátce poduste, mléko ohřejte, aby bylo vlažné. -
3.
KrokNyní pyré z řepy promíchejte s cibulí, česnekem a s mlékem s pečivem, petrželí a vejci, přidejte sůl, pepř a kmín. Těsto posypejte trochou mouky a nechejte odstát. -
4.
KrokPoté z těsta vytvořte knedlíky a do středu každého knedlíku dejte kousek měkkého sýra velikosti kostky cukru. Knedlíky uzavřete. -
5.
KrokBěhem toho krátce duste pórek na rozpáleném oleji, poté přidejte nivu a sýr mascarpone a nechejte trochu změknout. Přidejte smetanu a nechejte trochu povařit. -
6.
KrokZe směsi vytvořte pyré, kterým polejete před servírováním uvařené knedlíky. -
Hodně štěstí

Zimní recept: špekové knedlíky
Špekové knedlíky jsou nespornou klasikou jihotyrolské kuchyně a podávají se ve dvou různých variantách. V chladných zimních dnech chutnají obzvlášť dobře v horké polévce. Případně se k nim velmi dobře hodí zelný salát. Buďte opatrní: Knedlíky nikdy nekrájejte nožem. To je považováno za urážku, vždyť by měly být příjemně vzdušné a měkké.
-
1 kgpečiva na knedlíky
-
200 gšpeku
-
1 svazekčerstvé pažitky
-
750 mlmléka
-
trocha olivového oleje
-
sůl
-
2 lžícepšeničné mouky
-
8vejce
-
1.
KrokChleba nakrájejte na malé kostičky, vložte do mísy a přidejte najemno nakrájený špek. -
2.
KrokNakrájejte pažitku a posypte chléb se špekem. -
3.
KrokRozmíchejte mléko, vejce a sůl, přelijte přes chléb a dobře promíchejte. -
4.
KrokPřidejte 2 lžíce pšeničné mouky a znovu promíchejte. -
5.
KrokNechejte 15 minut odstát a poté mokrýma rukama vytvořte kulaté knedlíky. -
6.
KrokKnedlíky vařte pod pokličkou 15-20 minut. -
7.
KrokŠpekové knedlíky servírujte v hovězím vývaru nebo se zeleným či zelným salátem. -
Hodně štěstí
