Stín se prodlužuje a první listy získávají novou barvu. Na statcích to znamená jediné: je čas
vytvořit zásoby a poklady, které nakupily v létě a na podzim zahrady a pole, uskladnit na zimu. Poté se začnou kupit pestře pomalované skleničky s marmeládami a kompoty ve spižírně, ovoce a zelenina míří do sklepa, vedle sebe se řadí láhve s vínem a šťávami.
Podzim v Jižním Tyrolsku je nedílně spjatý se slavnostmi „
Törggelen“, starým zvykem s pevným místem v koloběhu selského roku. Slaví se v útulných
šencích typu Buschenschank, které je možné navštívit také v rámci túry. Čerstvý podzimní vzduch probudí chuť na ochutnání „Nuien“, mladého vína. Žízeň dětí uhasí „Sußer“, nekvašená šťáva z hroznů. A k tomu všemu jsou pořádně propečené kaštany „Keschtn“, a vydatná
jihotyrolská selská kuchyně.
Obzvlášť zajímavá je
podzimní dovolená v Jižním Tyrolsku nejen pro fajnšmekry, ale také pro „milovníky vína“: Na
dovolené na vinařském statku máte jedinečnou příležitost zažít na vlastní kůži napínavou práci spojenou se zpracováním vína - a samozřejmě nesmí chybět ani ochutnávka!
> Statky, které nabízejí ochutnávky vlastních vín
Kdo se chce dozvědět více o jihotyrolských vínech a láká ho zažít sklizeň „v přímém přenosu“ nebo si chce prostě jen užívat u sedláků, přijde si během
podzimní dovolené na statku na své.
>
Podzimní dovolená na statku v Jižním Tyrolsku