Jabloň

Na ovocnářském statku dostávají děti na prázdninách jablka. „Jakou odrůdu bys chtěl ochutnat?“ ptá se statkářka?
Na stromech visí malá a velká jablka, červená, žlutá a zelená, vidí děti. Plody se však neliší jen barvou a velikostí, ale také chutí.
Na různých jabloních rostou sladší a kyselejší odrůdy. Každá odrůda má své jméno. Některé zrají dříve, jiné později.
Děti mají moc rády pečená jablka. Statkářka dělá z jablek také šťávu, kompot, želé a pyré.
Zeleninová a bylinková zahrádka

Na zahrádce na statku rostou různé saláty. Alexander vidí hlávkový salát, salát štěrbák (Endivie) a polní salát. V záhonech rostou vedle sebe okurky, rajčata, fazole, lilek, mrkev, cukety, brokolice a květák.
Alexander pomáhá statkářce s plením. Je velmi pilný. Statkářka mu za to dává mrkev. Alexander má radost a zakusuje se hned do křupavé zeleniny.
V bylinkové zahrádce statkářka pěstuje pažitku, petržel, celer, šalvěj, bazalku, oregáno, majoránku, kopr, heřmánek, anýz, meduňku, levanduli, třezalku a řebříček.
Všechny rostlinky jsou vyrovnané pěkně vedle sebe a jsou označené. V bylinkové zahrádce to moc pěkně voní.
Vinná réva a hrozny
Vinná réva patří k nejstarším užitkovým rostlinám. Egypťané, Babylóňané a Indové ji kultivovali už 3.500 let před Kristem. Také staří Řekové a Římané se věnovali
vinařství. Vinná réva se dnes pěstuje na celé Zemi,
Středomoří je však díky svému teplému a mírnému klimatu světově největší pěstitelskou oblastí.
Ušlechtilá vinná réva patří do čeledi
révovité. Jejím plodům se říká
hrozny. V zásadě se rozlišuje mezi
červenými a bílými odrůdami vína.
Hrozny se sklízejí na podzim a buď
se přímo jí , nebo se lisují a vzniká z nich
vinná šťáva nebo
víno. Vylisovaným zbytkům se říká
výtlačky , z nichž se vyrábí
šnaps . Vinnou šťávu lze zpracovávat také na
sekt nebo na
vinný ocet .
Vysušeným bobulím se říká
rozinky, těm bez jader pak
sultánky.
Listy vinné révy jsou okrouhlé a na spodní straně lehce chlupaté. V závislosti na odrůdě se liší
bobule : mohou být kulaté, oválné, zelené, žluté, červené nebo modré. Bobule obsahují
hroznový cukr, který se rychle vstřebává do krve a ihned dodává energii.
>
Jihotyrolské statky s vinařstvím