V souvislosti se směrnicí 2009/136/EU vám sdělujeme, že tyto internetové stránky používá vlastní cookies a cookies třetích stran, aby fungovala efektivně navigace a bylo možné bezproblémově využívat funkcionality.
Home
Dětský ráj
Můj statek
Statek s pěstováním jablek a vinařstvím

Statek s pěstováním jablek a vinařstvím

Rostliny na statku

Na statcích, na kterých se pěstuje ovoce a víno, se mohou děti i dospělí seznámit se světem rostlin. Selka ráda vysvětlí, jak vyroste jablko a jak se hrozny změní na mošt a víno.

Před dovolenou mohou malí i velcí poznávat svět rostlin online. Stačí kliknout na rostliny a pak pokračovat.
JabloňZeleninová a bylinková zahradaVinná réva

Jabloň

jablka z Jižního Tyrolska

Na ovocnářském statku dostávají děti na prázdninách jablka. „Jakou odrůdu bys chtěl ochutnat?“ ptá se statkářka?

Na stromech visí malá a velká jablka, červená, žlutá a zelená, vidí děti. Plody se však neliší jen barvou a velikostí, ale také chutí.

Na různých jabloních rostou sladší a kyselejší odrůdy. Každá odrůda má své jméno. Některé zrají dříve, jiné později.

Děti mají moc rády pečená jablka. Statkářka dělá z jablek také šťávu, kompot, želé a pyré.

Zeleninová a bylinková zahrádka

farmářská zahrádkaNa zahrádce na statku rostou různé saláty. Alexander vidí hlávkový salát, salát štěrbák (Endivie) a polní salát. V záhonech rostou vedle sebe okurky, rajčata, fazole, lilek, mrkev, cukety, brokolice a květák.

Alexander pomáhá statkářce s plením. Je velmi pilný. Statkářka mu za to dává mrkev. Alexander má radost a zakusuje se hned do křupavé zeleniny.

V bylinkové zahrádce statkářka pěstuje pažitku, petržel, celer, šalvěj, bazalku, oregáno, majoránku, kopr, heřmánek, anýz, meduňku, levanduli, třezalku a řebříček.

Všechny rostlinky jsou vyrovnané pěkně vedle sebe a jsou označené. V bylinkové zahrádce to moc pěkně voní.

Vinná réva a hrozny

Vinná réva patří k nejstarším užitkovým rostlinám. Egypťané, Babylóňané a Indové ji kultivovali už 3.500 let před Kristem. Také staří Řekové a Římané se věnovali vinařství. Vinná réva se dnes pěstuje na celé Zemi, Středomoří je však díky svému teplému a mírnému klimatu světově největší pěstitelskou oblastí.
Ušlechtilá vinná réva patří do čeledi révovité. Jejím plodům se říká hrozny. V zásadě se rozlišuje mezi červenými a bílými odrůdami vína.
Hrozny se sklízejí na podzim a buď se přímo jí , nebo se lisují a vzniká z nich vinná šťáva nebo víno. Vylisovaným zbytkům se říká výtlačky , z nichž se vyrábí šnaps . Vinnou šťávu lze zpracovávat také na sekt nebo na vinný ocet .
Vysušeným bobulím se říká rozinky, těm bez jader pak sultánky.
Listy vinné révy jsou okrouhlé a na spodní straně lehce chlupaté. V závislosti na odrůdě se lišíbobule : mohou být kulaté, oválné, zelené, žluté, červené nebo modré. Bobule obsahují hroznový cukr, který se rychle vstřebává do krve a ihned dodává energii.

> Jihotyrolské statky s vinařstvím