Kvalitní produkty od farmářů
Zážitek a požitek
Zvláštním rysem faremních produktů ve srovnání s průmyslovým, standardizovaným zbožím je vyšší rozmanitost chutí. Čím více se zabýváte tématem chuti, tím intenzivněji můžete zažít svět místních požitků. Ale pěkně popořadě – co je to vůbec chuť?
Zvláštním rysem faremních produktů ve srovnání s průmyslovým, standardizovaným zbožím je vyšší rozmanitost chutí. Čím více se zabýváte tématem chuti, tím intenzivněji můžete zažít svět místních požitků. Ale pěkně popořadě – co je to vůbec chuť?
Přísně vzato – chuť se týká základních chutí sladkých, kyselých, slaných, hořkých – a také umami (= kořeněné, vydatné), které ochutnáváme na jazyku a v ústech. „Chutná mi to“ znamená celý komplex smyslových dojmů. Jídlo je souhra chuti, vůně, dotyku, zraku, sluchu a vnímání ostrosti a teploty.
První se jí očima
První kontakt s jídlem prochází okem. Rčení „Jí se očima!“ zdůrazňuje důležitost zraku při jídle. Pokud ochutnáte přirozeně zakalenou jablečnou šťávu od farmáře, nejprve přidržte sklenici proti světlu a sledujte různé zakalující látky v záři slunečních paprsků. Díky tomuto zakalení je šťáva obzvláště cenná, pokud jde o živiny a vitamíny. Od vyčištěné průmyslové šťávy se liší také pokud jde o chuť.
To voní
Druhý kontakt s jídlem prochází nosem. Každý voňavý předmět uvolňuje do vzduchu malé molekuly, které se pak vznášejí ve vzduchu. Například kvůli vysokému obsahu alkoholu můžete v destilátech zahlédnout mnoho vůní prostřednictvím nosu. Snažte se rozpoznat odrůdu faremního destilátu se zavřenýma očima. Jak voní kvalitní jihotyrolská meruňková pálenka? Poznáváte čerstvou meruňku, najdete ve vůni také náznak mandlí nebo citrusů? Vůně je odlišná podle odrůdy, polohy nebo stupně zralosti ovoce.
Dobrá chuť
Třetí kontakt s jídlem prochází ústy. Na jazyku je nespočet smyslových buněk. Pomocí receptorů mohou rozpoznat chuťové látky rozpuštěné ve slinách. Obecně ochutnáváme na jazyku a v celých ústech pět základních příchutí – sladké, slané, kyselé, hořké a umami. Díky nosu však vnímáme v ústech nespočet nuancí. Položte si tenoučký plátek slaniny z farmy na jazyk a snažte se zjistit, co poznáte s ucpaným nosem. Totéž zopakujte s otevřeným nosem. Cítíte sůl na jazyku a kouřovou vůni, která naplňuje celou ústa?
Se spoustou cítění
Čtvrtý kontakt s jídlem také prochází ústy. To je místo, kde se zapojuje hmat. Rty, jazyk a zuby vám pomohou správně klasifikovat konzistenci produktů. Jak například zažijete sušený jablečný kroužek? Musíte do něj kousnout vícekrát, nebo křupne při prvním kousnutí?
Kvalitní produkty od farmáře jsou skutečným chuťovým zážitkem. Soustřeďte se na své 4 smysly (zrak, čich, chuť a hmat) a poznáte rozmanitost chutí, která se skrývá za produkty Roter Hahn. Užijte si hodně zábavy objevování a vychutnávání.
Chuťový zážitek
4 zúčastněné smysly
Statky-vyhledávání
Kvalitní produkty od farmářů
- Biologische braadkip
- Freilandeier
- Käse & Milchprodukte
- Wein
- Südt. kalterersee classico superiore quirinus doc
- Planties rot igt
- ...
- Planties rosè igt
- Planties weiss igt
- Käse & Milchprodukte
- Gemengde honing
- Honig
- Käse & Milchprodukte
- Fruchtsirup