Šenky
Pečené kaštany
Kaštany, kterým se v Jižním Tyrolsku říká "Keschtn", jsou neodmyslitelně spjaty s Törggelen. V mnoha šencích se stále pečou na otevřeném ohni. Jsou ozdobou jídelníčku v době Törggelen, ale lze je připravit i doma. Zde je několik tipů, díky kterým bude pečení kaštanů úspěšné i doma.
Kaštany, kterým se v Jižním Tyrolsku říká "Keschtn", jsou neodmyslitelně spjaty s Törggelen. V mnoha šencích se stále pečou na otevřeném ohni. Jsou ozdobou jídelníčku v době Törggelen, ale lze je připravit i doma. Zde je několik tipů, díky kterým bude pečení kaštanů úspěšné i doma.
Kaštan byl na jihotyrolských statcích vždy velmi oblíbený. Díky vysokému obsahu škrobu a vitamínů je velmi výživný a vychutnává se vařený nebo pečený. Při pražení získává velmi zvláštní aroma.
Abyste se vyhnuli “hořkým” nahnilým kaštanům, můžete je předem vložit do vodní lázně a vytřídit ty, které plavou na povrchu. Zbylé kaštany dobře nařízněte ostrým nožem na vypoulené straně, to jde nejlépe nožem na koberce. Nyní dejte na sporák pánev, nechte ji rozpálit a vložte do ní kaštany. Pečte je asi 20 minut se zavřeným víkem. Je důležité pánví neustále otáčet, aby se kaštany nepřipálily. Poté můžete kaštany na několik minut zabalit do vlhké utěrky a podávat je.