Šenky typu Buschenschank a Hofschank
20 nejoblíbenějších receptů ze statku
Jižní Tyrolsko pro chuťové buňky
Představujeme vám 20 nejoblíbenějších receptů našich sedláků. Jihotyrolská kuchyně svou rozmanitostí osloví každý jazýček. Domácí masové pokrmy jsou v Jižním Tyrolsku stejně běžné jako lehká vegetariánská jídla. Přejeme vám příjemnou zábavu při přípravě a ochutnávání specialit ze statku!
Predkrmp
Staré selské jídlo s malým množstvím ingrediencí, rychle připravené a hřejivé zejména v zimě.
Slaninové knedlíčky se podávají v zásadě ve dvou variantách: s polévkou nebo bez ní. V prvním případě se knedlíčky vaří přímo v masové polévce.
Vinné polévky údajně existovaly již v římských dobách, zejména pro posílení nemocných. Oblíbená polévka se tradičně připravuje s bílým vínem.
V minulosti se připravovala hlavně v postní době, někdy s uzeným masem, někdy bez něj. Dnes je stálou součástí jídelního lístku v době oslav Törggelen.
Bylinkové plněné taštičky Schlutzer
Schlutzer, těstovinové taštičky, s čerstvými bylinkami jsou jarní edicí slavných jihotyrolských Schlutzkrapfen.
Pokrm, který byl v Jižním Tyrolsku až do 70. let 20. století téměř denně na stole. Stolovníci ho jí společně z jedné pánve.
Zploštělé knedlíčky se nejprve smaží, pak se vaří a podávají se se zelným salátem nebo polévkou.
Tato varianta knedlíků přináší na talíř spoustu barvy. Nejlépe je připravíte v páře, aby si zachovaly červenou barvu.
V selské verzi se omeleta připravuje se slaninou a cibulí.
HLAVNÍ JÍDLO
V průběhu let se selská pečeně stala v zemědělském světě vyhledávaným pokrmem při zvláštních příležitostech.
Na rozdíl od Herrengröstlu se v Bauerngröstlu místo telecího masa používá hovězí maso z druhově vhodného chovu.
Zejména v létě je hovězí maso nakrájené na tenké plátky velmi dobře stravitelné.
Riebler je na kousky roztrhaná pohanková placka (Schwarzplent). Tento vyhledávaný dezert se podává jako hlavní chod.
V Jižním Tyrolsku se každoročně sklidí 65 tun bílého chřestu. S omáčkou Bolzano a šunkou jsou nejoblíbenějším pokrmem z chřestu.
Dezert
V minulosti se plátky jablek v těstě dokonce používaly jako náhrada svatebního dortu. Nejlépe chutnají ozdobené skořicí a cukrem.
Císařský trhanec Kaiserschmarrn
Klasika z dob k.u.k. monarchie se dochovala i na jihotyrolských statcích a těší se velké oblibě.
Tyto sladké knedlíky z bramborového těsta jsou neuvěřitelnou pochoutkou, zejména s proslulou meruňkou Vinschger.
Smažené taštičky s marmeládovou náplní
Toto tradiční pečivo církevních slavností se vyrábí v kulatých, čtvercových nebo podlouhlých tvarech.
Vůně strauben je vůní církevních slavností, protože sladké umělecké dílo z odpalovaného těsta je oblíbené zejména na lidových slavnostech.
Komu se podaří sníst nejvíce švestkových knedlíků? Vítěze prozradí pecky na okraji talíře.
Představujeme vám 20 nejoblíbenějších receptů našich sedláků. Jihotyrolská kuchyně svou rozmanitostí osloví každý jazýček. Domácí masové pokrmy jsou v Jižním Tyrolsku stejně běžné jako lehká vegetariánská jídla. Přejeme vám příjemnou zábavu při přípravě a ochutnávání specialit ze statku!
Predkrmp
Staré selské jídlo s malým množstvím ingrediencí, rychle připravené a hřejivé zejména v zimě.
Slaninové knedlíčky se podávají v zásadě ve dvou variantách: s polévkou nebo bez ní. V prvním případě se knedlíčky vaří přímo v masové polévce.
Vinné polévky údajně existovaly již v římských dobách, zejména pro posílení nemocných. Oblíbená polévka se tradičně připravuje s bílým vínem.
V minulosti se připravovala hlavně v postní době, někdy s uzeným masem, někdy bez něj. Dnes je stálou součástí jídelního lístku v době oslav Törggelen.
Bylinkové plněné taštičky Schlutzer
Schlutzer, těstovinové taštičky, s čerstvými bylinkami jsou jarní edicí slavných jihotyrolských Schlutzkrapfen.
Pokrm, který byl v Jižním Tyrolsku až do 70. let 20. století téměř denně na stole. Stolovníci ho jí společně z jedné pánve.
Zploštělé knedlíčky se nejprve smaží, pak se vaří a podávají se se zelným salátem nebo polévkou.
Tato varianta knedlíků přináší na talíř spoustu barvy. Nejlépe je připravíte v páře, aby si zachovaly červenou barvu.
V selské verzi se omeleta připravuje se slaninou a cibulí.
HLAVNÍ JÍDLO
V průběhu let se selská pečeně stala v zemědělském světě vyhledávaným pokrmem při zvláštních příležitostech.
Na rozdíl od Herrengröstlu se v Bauerngröstlu místo telecího masa používá hovězí maso z druhově vhodného chovu.
Zejména v létě je hovězí maso nakrájené na tenké plátky velmi dobře stravitelné.
Riebler je na kousky roztrhaná pohanková placka (Schwarzplent). Tento vyhledávaný dezert se podává jako hlavní chod.
V Jižním Tyrolsku se každoročně sklidí 65 tun bílého chřestu. S omáčkou Bolzano a šunkou jsou nejoblíbenějším pokrmem z chřestu.
Dezert
V minulosti se plátky jablek v těstě dokonce používaly jako náhrada svatebního dortu. Nejlépe chutnají ozdobené skořicí a cukrem.
Císařský trhanec Kaiserschmarrn
Klasika z dob k.u.k. monarchie se dochovala i na jihotyrolských statcích a těší se velké oblibě.
Tyto sladké knedlíky z bramborového těsta jsou neuvěřitelnou pochoutkou, zejména s proslulou meruňkou Vinschger.
Smažené taštičky s marmeládovou náplní
Toto tradiční pečivo církevních slavností se vyrábí v kulatých, čtvercových nebo podlouhlých tvarech.
Vůně strauben je vůní církevních slavností, protože sladké umělecké dílo z odpalovaného těsta je oblíbené zejména na lidových slavnostech.
Komu se podaří sníst nejvíce švestkových knedlíků? Vítěze prozradí pecky na okraji talíře.
Vyhledávání statku
Všechny Šenky typu Buschenschank a Hofschank
Nechce se vám vařit? Zde najdete nejlepší farmářské a vinařské hospůdky v Jižním Tyrolsku s mnoha tradičními venkovskými pokrmy.